Blog 12. máj 2016

tí blázni za možnosť voľby...

Anna Sojková
Anna Sojková
Možno ste si už všimli takých divných ľudí, čo každé ráno stoja pred nemocnicou vo vašom meste. Mám pre vás dobrú správu - sú po celom Slovensku. Čiže nezbláznili sa len vaši spolumesťania. :) V rámci slobody im bolo na viacerých miestach zakázané stáť priamo pred nemocnicou (lebo veď čo ak niekoho nastrašia tým svojím...státím...).
Možno ste si už všimli takých divných ľudí, čo každé ráno stoja pred nemocnicou vo vašom meste. Mám pre vás dobrú správu - sú po celom Slovensku. Čiže nezbláznili sa len vaši spolumesťania. :) V rámci slobody im bolo na viacerých miestach zakázané stáť priamo pred nemocnicou (lebo veď čo ak niekoho nastrašia tým svojím...státím...).
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Anna Sojková

tí blázni za možnosť voľby...

Možno ste si už všimli takých divných ľudí, čo každé ráno stoja pred nemocnicou vo vašom meste. Mám pre vás dobrú správu - sú po celom Slovensku. Čiže nezbláznili sa len vaši spolumesťania. :) V rámci slobody im bolo na viacerých miestach zakázané stáť priamo pred nemocnicou (lebo veď čo ak niekoho nastrašia tým svojím...státím...).  Vyzerajú tak desivo, že niektorí ľudia radšej hľadajú hocijakú inú cestičku, len aby nemuseli prejsť okolo. A mnohí ďalší sa tak veľmi snažia, aby sa ich pohľad nestretol s pohľadom niekoho z nich, že by radšej prešli hoci aj cez cestu bez obzretia sa, či nejde auto. Iné slobodné duše, ktoré sa predsa nemusia nikomu zodpovedať, zrýchlia krok a skonštatujú: "normálne sa ich až bojím". Tak tomu hovorím sloboda, ak sa niekto zľakne pár ticho stojacich ľudí, ponúkajúcich letáčik. Veď ktovie, aké hrôzy v tých letáčikoch prezentujú! Určite sú to fanatici, ktorí útočia na slobodu voľby ženy.

A čo ak je to naopak? Čo ak, hoci je to určite nepravdepodobné, tam stoja práve preto, že chcú ponúkať možnosť voľby? Podarilo sa mi zistiť, čo je v tých letáčikoch, tak posúďte sami.

Ponúkajú konkrétne informácie. O čom?
- ak žena túži po dieťatku, liečba neplodnosti NAPRO technológia je prirodzená, lacnejšia a dokonca aj úspešnejšia a menej psychicky a fyzicky náročná, než umelé oplodnenie. Keďže umelé oplodnenie je veľký biznis, žena väčšinou od svojho gynekológa túto možnosť voľby nepočuje. Že nejde o peniaze? Napríklad pred pár rokmi istá absolventka ekonómie na Harvarde začala ponúkať ženám možnosť zmraziť si vajíčka, aby mohli otehotnieť kedykoľvek sa im v budúcnosti zachce. V médiách sa tešila obrovskej podpore ("víťazstvo nad biologickými hodinami"), a tak sa tešil aj jej bankový účet. Odborníci na plodnosť však tvrdili, že tá metóda nebola zrelá na marketingové účely, a že spoločnosť vyvolávala nerealistické očakávania - hrozí "veľké riziko vykorisťovania populácie pacientov, ktorí hľadajú nádej... Internetová stránka spoločnosti totiž dáva nádej aj tam, kde je podľa mnohých expertov šanca na úspech veľmi malá". Stránka hovorí o 35-percentnej úspešnosti, ktorú svetový odborník považuje za neuveriteľnú. Skutočné percento úspešných pôrodov po využití zmrazených vajíčok sa blíži k 2,5%. Bez ohľadu na fakty sa však spoločnosti darí a za službu si pýta 10 000 dolárov + 400 dolárov ročne za uskladnenie vajíčok. (http://www.zenyprezeny.sk/naprotechnology/ )
- ak žena porodila mŕtve dieťatko, zažila spontánny potrat, alebo bola na umelom potrate, a trpí tým ona, alebo aj otec dieťaťa (áno, štatisticky je takých prípadov veľa), v projekte Ráchelina vinica ponúkajú odborné sprevádzanie a najmä - nepopierajú bolesť. (http://rachel.rodinabb.sk/)
- ak je žena nečakane tehotná, v internetovej poradni Alexis vedia pomôcť naozaj rôzne, nasmerujú na psychologickú, finančnú, právnickú, sociálnu pomoc... Opäť v rámci slobody voľby pred pár týždňami bratislavské informačné médium odmietlo uverejniť reklamu na benefičný koncert, ktorého výťažok išiel na konkrétnu pomoc ženám, ktoré si dieťatko chcú nechať, ale sú vo veľkých finančných ťažkostiach - napríklad ich partner poslal na potrat a keď odmietli, vykašľal sa na nich. Médium to odmietlo publikovať, lebo je to vraj v rozpore s názorom redakcie. (http://www.alexisporadna.sk/)
- ak žena zvažuje hormonálnu antikoncepciu, na rozdiel od mnohých lekárov hovoria aj o jej negatívnych následkoch. Vedeli ste, že pre mladé  ženy môže byť hormonálna antikoncepcia smrteľným rizikom? A tak zrazu zdravá žena dostane mŕtvicu. Lebo testy, či nespadá do rizikovej kategórie, sa pred predpísaním antikoncepcie nerobia. Veď načo.. a to vám lekár povedal, že fajčenie toto riziko nesmierne zvyšuje? http://ekonomika.sme.sk/c/6686792/francuzi-zakazali-antikoncepciu-co-sa-predpisuje-aj-u-nas.html (http://antikoncepcia.detike.eu/)

Hrozné, o čo tým ľuďom pred nemocnicou ide, však? Takto viesť ženy k možnosti voľby a informovaného (čiže slobodného) rozhodovania...
No hej, a ešte robia jednu strašnú vec. Modlia sa. Za ženy, deti, otcov, lekárov... kľudne s tým môžete nesúhlasiť, ale prosím, keď ich uvidíte, vezmite si letáčik, v ktorom ponúkajú kontakty na rôzne formy pomoci.
A keď si ho budete odo mňa brať, kľudne mi povedzte, že som úplne mimo. Za to, že možno raz niekomu tými informáciami pomôžete, to určite stojí.
pekný deň :)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0