Blog 25. november 2018

Populisti alebo Svätý otec František?

Alojz Hlina
Alojz Hlina
Niekedy mám pocit, že niektorí naši farníci by Svätému otcovi Františkovi nepodali ani pohár vody. Ak sa dá, prosím, zastavme sa trochu, nenechajme sa zožierať nenávisťou. Nedovoľme populistom, aby nám ukradli náš svet.
Niekedy mám pocit, že niektorí naši farníci by Svätému otcovi Františkovi nepodali ani pohár vody. Ak sa dá, prosím, zastavme sa trochu, nenechajme sa zožierať nenávisťou. Nedovoľme populistom, aby nám ukradli náš svet.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Alojz Hlina

Populisti alebo Svätý otec František?

Cirkev je cirkev. Strana je strana. To je naša doktrína. (To na úvod.)

Cirkev ma poslanie (nielen). My politici máme úlohy. Veľké, malé a tieto často krát nezvládame.Som vďačný za to , že svätá cirkev existuje. Som vďačný za to, že nám politikom nastavuje aj zrkadlo. A okrem iného nám hovorí, že existuje aj niečo viac ako len osobný prospech, preferencie, lajky na sociálnych sietiach.

Ak by náhodou niekoho v tejto zvlčelej dobe na Slovensku aspoň trochu zaujímalo, čo si o rezolúcii OSN myslí Svätý otec František, tak toto:

 “the coming months offer a unique opportunity to

advocate and support the concrete actions which I have described

with four verbs. I invite you, therefore, to use every occasion to

share this message with all political and social actors involved in the

process which will lead to the approval of the two Global Compacts.”

Zdroj.

Niekedy mám pocit, že niektorí naši farníci by Svätému otcovi Františkovi nepodali ani pohár vody.

Ak sa dá, prosím, zastavme sa trochu, nenechajme sa zožierať nenávisťou. Nedovoľme populistom,  aby nám ukradli náš svet.

Žiaľ, nastala doba recesie demokracie. Páči sa mi tento výraz. Použil ho F. Fukuyama vo svojej knihe Politický poriadok a politický úpadok. V tomto období recesie demokracie asi nie je prezieravé predkladať hocičo, čo má v názve „migrant“. Azda len s výnimkou dokumentu, ktorý by sa volal:  Ako čo najrýchlejšie utopiť migranta. Seriózna diskusia o rezolúcii OSN na Slovensku nebola a už asi ani nebude. Budú už len výkriky, hystéria? Alebo je ešte šanca na normálnu diskusiu?  „Hysterická diskusia“, ktorá je teraz na Slovensku, vyplavuje enormné množstvo liberálnej slobody, socialistickej pomoci chudobe, centristického cynického pragmatizmu a veru aj veľa, veľmi veľa kresťanskej lásky. (Všetky tieto výrazy si samozrejme dajte do úvodzoviek.)

„Aj Ty Brutus?“  Takto prekvapený bol vraj Cézar, keď na svojom tele zistil, že aj Brutus ho bodol. Takto si mohol povzdychnúť  minister Lajčák, keď zistil, že sa aj pán Osuský tiež pridal (keby len on, vedel by som písať kto ešte a ako veľmi to prekvapuje).

Národ migrantov, akým sú Slováci roztrhá na franforce všetko, kde je v názve slovo migrant.

Všetko. Tomu sa povie paradox.

Pridajte sa do davu. Dav kričí : Nie, nie, všetko nie!!! Ak sa nepridáte do davu, stojíte bokom, opľujú Vás.  Ak sa mu postavíte, udupú Vás. Možno Vás dav udupe, ale neudupe vo Vás to, že ste sa zachovali ako človek. Diskusiu sme nezvládli a bojím sa, že ani pripomienky nebudeme vedieť formulovať. A zase to bude len „čierno –biely televízor“.

Ak máme výhrady (a áno, aj ja si myslím, že niektoré výhrady sú opodstatnené), tak ich prosím formulujme. Naformulujme výhrady, niekto ich už do angličtiny preloží. Takto je to len ČB televízor, sú to len výkriky, hystéria.  Binárny svet v ľudskom svete.

Tempo diskusie o rezolúcii OSN na Slovensku nemôžu určovať  velikáni ako Kotleba, Kollár, Fico. Pred skoro dvoma týždňami som napísal blog, s ktorým  v dnešnom čierno-bielom / binárnom svete riskujete svoju politickú kariéru. Riskol som to. Áno, dnes neviete presne povedať, koľkí v zápase proti populizmu stoja za Vami, ale bol som veľmi potešený keď som zistil, že omnoho ďalej a s omnoho väčšou odvahou do zápasu za ľudskosť (a proti  populizmu) vstúpil pápež František

Prečítajme si (aspoň my, čo si hovoríme, že sme kresťania),  čo si o rezolúcii OSN myslí Svätý otec František.

https://youtu.be/y6T80wDFBXI

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0