Blog 15. júl 2021

Desať spôsobov, ako deťom zaistiť super (a) lacné letné spomienky

zastolom.sk
zastolom.sk
Desaťnásobná mamička sa delí o svoje tajomstvo úspešných, zábavných a finančne nenáročných spomienok na leto pre viacpočetnú rodinu.
Desaťnásobná mamička sa delí o svoje tajomstvo úspešných, zábavných a finančne nenáročných spomienok na leto pre viacpočetnú rodinu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

zastolom.sk

Desať spôsobov, ako deťom zaistiť super (a) lacné letné spomienky

Fotografia: pixabay.com

Filmový večer

Nech je to poriadny zážitok. Najprv musíte vybrať niečo, čo by si ony nevybrali. Či už pôjde o skvelú klasiku, muzikály, mysteriózne filmy alebo niečo mimo lokálnej produkcie, nech to nie je čosi, čo už videli alebo čo sa dá nájsť na Netflixe. Pripravte pukance a zásobu sladkostí, a najmä myslite na to, aby mal každý miesto.

Naučte svoje deti variť...

...všetky chody od začiatku po koniec, od predjedla po zákusok. Najlepšie to funguje u detí rôznej vekovej kategórie, a môžete si byť istí, že ak ich zapojíte do tvorby jedálneho lístka, do nákupov a prípravy, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám tam podarí prepašovať aj viac zeleniny a dezert bude naozaj stáť za to.

Vymaľujte

Každé dieťa bez ohľadu na vek rado maľuje. Vymaľovať izbu, najmä ak ide o ich vlastnú, je pre ne veľká vec. Ako bonus im prvý večer po dokončení dovoľte stanovať vonku, aby nemuseli dýchať výpary. Ony si užijú dobrodružstvo s baterkami a „spacákmi“ na zadnom dvore, budú hrať karty, púšťať si hudbu a čítať komiksy, a vy získate okrem vymaľovanej miestnosti aj výhodu kempovania bez nutnosti stráviť noc na nafukovačke. Každý tým niečo získa.

Zapojte sa do behu na 5 km

Nerada behávam, ale tento beh so všetkými našimi deťmi bol naozajstnou zábavou. Nejde o každodennú vec, a na konci je každý hrdý na svoj výkon.

Karaoke večer

Ak sú vaše deti v puberte (a moje sú), jedným zo spôsobov, ako ich udržať na uzde, je dokázať im, že hanba nie je vo vašej výbave. Ak budete na verejnosti spievať karaoke a svojho manželského partnera poveríte nahrávaním videa, zaistíte si, že decká sa budú krotiť, lebo budú mať panický strach, že spomenuté video zverejníte na ich sociálnych sieťach. Okrem toho, spievať karaoke so svojimi dospievajúcimi (možno) tiež znamená, že máte lepší hlas ako ja a že vaše potomstvo vie, že to ochotne zavesíte na web.

Deň hier

V našej skrini sa skrývajú hry ako Scrabble, Farkle, Monopoly, Clue a ktovie aké ešte. Dnes sme majstri v Triskelione. Bonusom môže byť, že si budete viesť štatistiku skóre, a víťaz dostane odmenu (napríklad žetóny z hry alebo zmrzlinu).

Piknik v parku

Zaangažovanie potomkov do procesu prípravy im aj v tomto prípade prinesie radosť a tiež to bude znamenať, že na to nebudete sami. Niekto bude mať na starosti bublinky a iný si spomenie na opaľovací krém. Toho uvidí tretí a zájde po slnečné okuliare. U nás sa všetko zapisuje na stieraciu tabuľu a postupne veci odškrtávame, čím tiež pridávame k zábave a pomáhame zmeniť obyčajný deň v parku na pekný zážitok.

Vodné balóny + umývanie auta

Dokonalá aktivita, keď je cesta na kúpalisko priveľmi náročná časovo alebo aj psychicky, lebo sme všetci príliš nervózni. Pri „ostreľovaní“ auta vybuchujúcimi vreckami s vodou si vybijete aj náznaky agresie. Niekedy totiž moji „pubertiaci“ netrafia auto a schytám to ja, niekedy zas ja mierim vedľa a mokrí sú oni.

Knižný deň

Každý vyfasuje deku, kôpku komiksov alebo kníh a nejakú limonádu alebo zmrzlinu. Nie sú dovolené obrazovky, ani tie telefónov, a do domu sa smie ísť iba na wc, doplniť si vodu alebo po ďalšiu knihu. Ide to omnoho ľahšie, ak ste deň predtým navštívili knižnicu, ale ak aj nie, stačí nepoľaviť, postarať sa o chladené nápoje, a nakoniec to pre všetkých bude krásny deň.

Výlet s hádzaním žabiek

Väčšina mojich detí vie, ako sa hádžu žabky, pretože som ich to učila na potoku v parku, kde „výletujeme“. Hoci nájsť kamienky a naučiť sa ich správne hádzať zaberie určite celé popoludnie, v žiadnom prípade to nie je strata času. Zábava bude ešte väčšia, keď im dovolíte obliecť sa tak, aby sa mohli zmáčať, keď si vykašú nohavice a zobujú topánky. Dúfam, že budete mať krásne leto plné bláznivých aj nezabudnuteľných spomienok. Určite však buďte aj vy ich aktérmi, nielen šoférmi a „sponzormi“.

Sherry Antonetti
preklad Miriam Bicková
Zdroj: https://aleteia.org

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0