Blog 18. máj 2021

Americká potratová irónia

Martina Šulová
Martina Šulová
Prepáčte mi dnešnú ironickú poznámku. Vopred upozorňujem, že sa nechcem nikoho dotknúť. Všetkým preto posielam srdečné pozdravy, aj tým, ktorí so mnou nesúhlasia. O tom to je :).
Prepáčte mi dnešnú ironickú poznámku. Vopred upozorňujem, že sa nechcem nikoho dotknúť. Všetkým preto posielam srdečné pozdravy, aj tým, ktorí so mnou nesúhlasia. O tom to je :).
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martina Šulová

Americká potratová irónia

V krátkodobej pamäti teraz zasurfujem do nedávnej reality u nás, keď pán Krajčí rozhodol, že sa potrat ženám po 40-ke, pokiaľ nepôjde o potrat z vážnych zdravotných dôvodov, teda pokiaľ ho bude chcieť podstúpiť z vlastnej vôle, nebude preplácať . Olalaaaaa. Čo to bolo komentárov. Ako sme zaostalí. A ako sme sto rokov za opicami. Že namiesto toto, aby sme sa posunuli smerom západným, stále sme v časoch stredovekých. Enormne som vtedy držala akékoľvek ironické poznámky . Bola to námaha, ale snaha vyšla.

Prečo? Pretože napriek tomu, že to niektorí prehliadajú a možno majú v hľadáčiku len také štáty ako New York, či Kalifornia, v USA sú štáty, ktoré potraty zakazujú. V mnohých štátoch je tzv. abortion ban, teda nepovoľujú sa (aj keď je v niektorých prípadoch časové ohraničenie, ale niektoré zašli dokonca tak ďaleko, že majú tieto zákony na úrovni toho v Poľsku, teda je zákaz vykonať potrat na základe genetickej anomálie, ale aj rasy, pohlavia atď....samozrejme). V takej Georgii je zakázaný potrat po tom, ako je možné zaregistrovať tlkot srdiečka u bábätka. Neviem si predstaviť, čo by toto spôsobilo u nás na Slovensku, keďže tlkot srdiečka u bábätka v prenatálnom vývine je možné registrovať už v 5 - 6 týždni tehotenstva, ale ironicky poznamenám: zlatý západ, ktorý je vraj sto rokov pred nami (ten pojem sto rokov pred a za opicami stráca na význame).

A napriek tomu, že mnohí oslavovali víťazstvo pána Bidena, propotratového aktivistu a "katolíka" s vierou, že prinesie nejakú zmenu, výhodou USA je, že každý štát mu môže svojou legislatívou hodiť "bobek". A tak napriek tomu, že je už 3 mesiace na poste hlavy USA, jednotlivé štáty si z toho nerobia nič a s vervou a radosťou dávajú do platnosti antipotratové zákony aj naďalej. Dám sem pár z nich a možno podaktorých z toho trafí (hlavne prípad štátu Montana), keďže body 4 a 9 z navrhovaného zákona pani Záborskej a spol z minulého roku sa v niečom dajú nájsť aj v týchto zákonoch:

Štát Arizona len pred pár týždňami schválil zákon, ktorý zakazuje potraty detí na základe genetikej anomálie, akou je napríklad Downov syndróm. Okrem toho odmieta financovať farmaceutické firmy, ktoré vyrábajú potratové tabletky, a zaviedol, že ani univerzity a inštitúcie, ktoré ponúkajú možnosť takejto tabletky, či ktoré vykonávajú potratové úkony, nedostanú ani cent.

Štát Tennessee: v pláne tam majú dať do obehu zákon, ktorý umožní mužom - budúcim otcom právo veta v prípade možného potratu ich partneriek, či žien, ktoré sú s nimi tehotné. Teda aj muž dostane nárok povedať nie pre potrat...Čo mu z toho však vyplynie je, neodnímateľná povinnosť finančnej a inej pomoci tehotnej partnerke/žene a nemožnosť neskôr sa voči tomu ohradiť...Takže šanca, že žena ostane bez jeho podpory, je minimálna až žiadna...(čo môže pomôcť v prípade žien, na ktoré sa ich partner vykašľal, prípadne im nepomáha finančne, či ak nie sú zosobášení, muž nebude mať v budúcnosti možnosť len tak odísť a nestarať sa, či zaprieť otcovstvo, ak neprišlo k testom..)

Štát Južná Karolína a Idaho: niečo podobné. Potrat nedovolený v momente, ako sa dá zachytiť tlkot srdiečka u bábätka, teda po 5. - 6. týždni.

Montana: len pár dní dozadu schválili zákon, ktorý za 1.zakazuje akýkoľvek potrat po 20.týždni (z dôvodu, že bábätko cíti bolesť), za 2. (a tu si sadnite): lekárom je nariadené žene ukázať ultrazvuk a dať jej vypočuť tlkot srdca jej bábätka v procese rozhodovania sa, či ísť na potrat, či nie (čo vám to pripomína?Ale u nás by bol okolo toho "cirkus Humberto šuviks" a považovalo by sa to za ovplyvňovanie jej rozhodnutia) a za 3. potratové tabletky môže podať len lekár a aj to musí splniť všetky podmienky, ktoré mu určuje zákon (teda sa znižuje šanca pre potrat...). Inak sú pre lekára v zálohe obrovské pokuty. No.

Arkansas: v marci schválil zákon takmer úplne zakazujúci potraty. Povolené sú len v úplne najnutnejších prípadich, kedy je život ženy v totálnom ohrození života. V ostatných prípadoch hrozí lekárom pokuta 100 tisíc dolárov, prípadne 10 rokov vo väzení...

Oklahoma: v apríli podpísaný zákon, ktorý zakazuje potraty, ak nejde o ohrozenie života ženy, ďalej v prípade, že je zachytaný tlkot srdca u bábätka a za ďalšie človek, ktorý by mal potrat vykonať, musí mať gynekologické , či iné pôrodnícke vzdelanie. Takže potratové pilulky sú tie tam...

Pýtate sa: a čo prípady znásilnenia, či incestu? Tieto tam nie sú. Za to sú tieto prípady zahrnuté iným spôsobom. Ak sa žena lekárovi zdôverí, že je tehotná po znásilnení, či inceste, lekár má povinnosť túto skutočnosť oznámiť polícii a úradom...Na jednej strane ide o zásah do súkromia, na strane druhej vyvstáva otázka, či si taký človek nezaslúži trest? Určite áno. Zamlčiavaním týchto faktov sa nič nezmení...Či je však toto správny spôsob, to nám ukáže čas....

V ceste týmto zákonom ešte môže stáť fakt, že je stále v platnosti rozsudok v prípade Roe v. Wade. No možno ani nie...

Dnes som sa totiž zobudila a vyskočila na mňa nová správa zo západu, z USA: Americký Najvyšší súd pravdepodobne zruší rozsudok z roku 1973, jeden z najškandalóznejších a najtragickejších v moderných dejinách USA, známy ako Roe vs. Wade. Bude totiž rozhodovať, či nejde o protiústavné rozhodnutie...Budú riešiť, na základe najnovšie predostretého "abortion ban" z Mississippi, ktorý zakazuje potrat po 15.týždni,  "či sú všetky zákazy potratu predtým, ako plod prežije mimo maternice, protiústavné".

Čo bude nasledovať po tom, ak súd príde k záveru, že nie, môžeme hádať. Pravdepodobne sa spustí lavína antipotratových zákonov v jednotlivých štátoch a do budúcna sa umožní jednotlivým regiónom ľahšie tieto zákony presadiť. Alebo aspoň zmizne argument protiústavnosti takéhoto návrhu zákona. Roe v.Wade totiž v 1973om určil, že žena má právo na potrat bez zásahu legislatívy štátu...a rovno to dal celonárodne. Čo spravidla sťažuje schvaľovanie legislatív v jednotlivých štátoch. Dosť si myslím, že Trump dobre vedel, čo robí, keď na post šéfa Ústavného súdu dáva Amy Coney Barrett....

Proces , ktorý nasleduje, bude trvať do roku 2022. Či príde k zrušeniu, či nie, uvidíme. Bude to boj. Po tomto ozname totižto, samozrejme, prezident Biden neostal svojej povesti "verného katolíka" nič dlžný a vyhlásil, že bude rozsudok Roe v. Wade podporovať.....No...je pred našimi západnými vzormi v USA ešte dlhá cesta....Ako dopadne vypočúvanie a rozhodovanie v prípade Roe v. Wade na Najvyššom súde, nám ukáže najbližší rok....

Osobne som realista a tuším, že to veľké zmeny neprinesie, ale možno, ktovie...Čo na to Najvyšší Šéf, vieme dobre, že posledné slovo má On :)

No a teraz sa na moment zastavme a predstavme si, že by niektoré z týchto zákonov ospevovaného západu mali nadobudnúť platnosť u nás...Och :)

 

www.pixabay.com

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk