Blog 11. apríl 2021

Majú nás za bláznov? Dokedy sa budeme podriaďovať nezmyslom?

Viliam Oberhauser
Viliam Oberhauser
Človek si o sebe myslí, že je racionálny (homo sapiens). Normálny človek musí však žasnúť nad opatreniami, ktoré nám nanútili. Pozrime sa na čo sme pristali a čo je v rozpore so zdravým rozumom.
Človek si o sebe myslí, že je racionálny (homo sapiens). Normálny človek musí však žasnúť nad opatreniami, ktoré nám nanútili. Pozrime sa na čo sme pristali a čo je v rozpore so zdravým rozumom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Viliam Oberhauser

Majú nás za bláznov? Dokedy sa budeme podriaďovať nezmyslom?

Nosenie rúšok

Keď má rúško založené chorý človek, kašle a kýcha, ohrozuje ľudí okolo seba tým, že ich nakazí. Takéto nosenie rúška má svoj zmysel. Akú má však logiku založené rúško na tvári zdravého človeka na prázdnej ulici, na bicykli, alebo v lese? Pritom je to nariadenie, ktorého dodržiavanie sa vynucuje pokutami vo výške 1600 eur.

 Zavreté kostoly, malé obchody a rôzne prevádzky služieb

Od začiatku roka z rozhodnutia vrchnosti sú všetky uvedené objekty zatvorené. Oproti tomu sú otvorené všetky supermarkety, obchodné prevádzky sietí ako je Billa, Tesco, Koufland a Lídl, v ktorých sa zhromažďuje obrovské množstvo ľudí. Na dôvažok dochádzanie do uvedených veľkých obchodov je zdrojom podstatne väčšej mobility, ako keby ľudia chodili do malých prevádzok vo svojom okolí. Z malých prevádzok boli celý čas otvorené obchody telefónnych sietí, ktoré svojim charakterom sú rovnaké ako iné malé obchody, ktoré sú zavreté. Akú má logiku mať zatvorené uvedené objekty, ak šírenie nákazy v otvorených prevádzkach je podstatne väčším rizikom? Opäť zákaz otvorenia týchto nezmyselne zavretých prevádzok je vymáhaných likvidačnými pokutami.

Zavreté školy

Deti už rok nechodia do školy. Doma sú zavesené na internetoch a ajfonoch a žijú vo virtuálnom svete. Budú sa vedieť vrátiť do reálneho sveta? Britská vedecká pracovníčka v oblasti vývoja mozgových štruktúr hovorí, že deťom napojeným na mobily sa nevyvinie časť mozgu. Bude to doživotná degenerácia. O nebezpečnosti nadmerného používania mobilov sa píše aj v článku https://tech.sme.sk/c/1055900/mobily-poskodzuju-mozog-a-dna.html . Z neho vyplýva, že poškodenie mozgu vplyvom radiácie je u detí ešte mnohonásobne vyššie ako u dospelých. Čiže nejde iba o nedostatočné vzdelávanie, nedostatok sociálnych kontaktov a pod., ale aj o celkový útok na zdravie našich detí. Ako o tom hovorí iniciatíva „Dajme deťom hlas“ sme na tom najhoršie v Európe a nemá to žiadne racionálne jadro. O deťoch sa od začiatku tvrdilo, že im nehrozí vážne ochorenie, preto nebol žiaden dôvod, aby nechodili do školy.

Zákaz vychádzania

Dlhodobo nariadený zákaz vychádzania a pohybu mimo vlastný okres pod hrozbou pokút má toľko výnimiek, že je vlastne iba divadlom. Vrcholným číslom je zákaz nočného vychádzania v čase od 20,OO hod. do 5,00 hod. ráno. Možno vo veľkých mestách kde sú nočné podniky, ktoré by mohli mať tajnú nočnú prevádzku to má nejaký zmysel, ale na vidieku, kde aj tak nik v noci sa nepohybuje v intraviláne, je to na smiech. Keď pred týmito Veľkonočnými sviatkami napriek zákazom sme boli svedkami hromadného úteku Bratislavčanov na vidiek, tak každý musel pochopiť nezmyselnosť takýchto nariadení, lebo ich už nik nerešpektuje. Darmo sa ministerstvo chváli vybratými pokutami a falošným tvrdením, že ľudia boli disciplinovaní. Je to iba zakrývanie očí pred pravdou.

Testovanie špáraním v nose.

Testovanie patrí v zdravotníctve k úkonu, ktorý má presnú medicínsky zadefinovanú procedúru a opodstatnenosť jeho vykonania. Testujú sa chorí ľudia, aby sa zistil druh ochorenia, čiže je to súčasť diagnostiky. V súčasnosti sa testujú zdraví ľudia bez sprievodného vyšetrenia a na dôvažok neštandardným spôsobom. Do nedávna sa infikovaní ľudia posielali do karantény namiesto toho, aby sa ďalej riadne vyšetrili a nastavila sa im liečba. Až v súčasnej dobe sa už hovorí o liečebných postupoch pre takto infikovaných ľudí. Akú logiku má testovanie zdravých ľudí, ktoré stojí obrovské prostriedky (už viac ako 1 miliardu eur), ktoré by bolo efektívnejšie využiť na prevenciu a liečenie chorých? Na dôvažok v súčasnej dobe rakúsky súd rozhodol, že ani PCR testy nie sú vhodné na preukazovanie ochorenia na  kovid  https://wp.tagesstimme.com/wp-content/uploads/2021/03/Verwaltungsgericht_FPOe-Versammlung.pdf . Tak potom aký zmysel má vôbec testovanie?

Ventilácia ťažko chorých

Slovensko má fabriku, ktorá vyrába ventilačné prístroje svetovej kvality. Zároveň aj svetových odborníkov na obsluhu týchto prístrojov, ktorí vzdelávajú lekárov aj v iných krajinách. Výrobca zabezpečil dodávku týchto prístrojov do všetkých nemocníc, ktoré to potrebovali. Ako je možné, že v niektorých nemocniciach je úmrtnosť pacientov na ventilácii 80% a v niektorých 20%? Prečo neprebehlo zaškolenie potrebných pracovníkov na všetky dodané prístroje tak, aby úspešnosť liečby bola všade čo najvyššia?

Hromadné očkovanie

Očkovanie na Slovensku má dlhú tradíciu a drvivá väčšina ľudí ju zažila na vlastnej koži. Očkovanie robili pediatri a ambulantní lekári svojim pacientom, ktorých zdravotný stav poznali a keď bolo treba, tak ich pred očkovaním vyšetrili. V súčasnej dobe sa robí očkovanie hromadným spôsobom a lekármi, ktorí nepoznajú pacientov, ktorých očkujú. Na očkovanie sa čaká v radoch ako na mandarínky za komunizmu a ľudí pichajú očkovacou látkou ako na bežiacom páse. ŠÚKL registruje nežiaduce účinky vakcín. Môžu sa nevyskytovať, ak lekári očkujú ľudí, ktorých zdravotný stav nepoznajú? Je to racionálne?

Udavači medzi nami

To, že už človek začína pochybovať o zdravom rozume v národe sú udavači, ktorí donášajú úradom za neplnenie nezmyselných opatrení. Stáva sa už bežným javom okrikovanie tých ľudí, ktorí idú po ulici a nevedia dýchať cez respirátory a tak si ich posunú pod nos, aby sa nezadusili. Rovnako aj donášanie na kňazov, ktorí za všetkých hygienických opatrení si dovolia ľudí vyspovedať a nebodaj im dať aj sv. prijímanie. O tajnej účasti na bohoslužbách ani nehovoriac. Ešteže mnohí policajti majú viac rozumu ako ich velenie a vidia nezmyselnosť mnohých nariadení.

Záver

Tí čo majú na starosti riešenie súčasnej pandemickej situácie sa sťažujú, že ľudia nerešpektujú ich nariadenia a preto je situácia taká zlá. Mali by si však položiť otázku či nelogické nariadenia, ktoré zdravý rozum nemôže akceptovať a nereálne výšky pokút, ktoré bežný človek nie je schopný zaplatiť, môžu v ľuďoch budiť dôveru v zmysel vládnych rozhodnutí.

Slovensko je rekordérom v úmrtiach na covid19 a množstvo ľudí napriek všetkým možným obmedzeniam covid19 prekonalo s rôznym stupňom následkov. Viditeľne sa ukázalo, že žiadne z nelogicky nastavených  obmedzujúcich nariadení neprinášalo pozitívne výsledky, ale práve naopak, škodilo.

Prídu tí čo spravujú štát k rozumu a začnú konať racionálne? Alebo budú musieť ľudia vziať rozhodnutia ako ďalej konať do svojich rúk? Inej cesty ako sa udržať pri zdravom rozume totiž niet. Pohár trpezlivosti už pretiekol. Kozmetické úpravy kovid automatu nestačia. Treba ho zásadne zmeniť!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0