Blog 13. január 2021

Čo čaká USA pod Bidenom

Anton Combal
Anton Combal
Včera vyšiel na Postoji článok/anketa, kde niekoľko „odborníkov“ odpovedá na otázku v nadpise. Rád by som naň reagoval, resp. napísal niečo o tom, čo USA skutočne pod Bidenom čaká.
Včera vyšiel na Postoji článok/anketa, kde niekoľko „odborníkov“ odpovedá na otázku v nadpise. Rád by som naň reagoval, resp. napísal niečo o tom, čo USA skutočne pod Bidenom čaká.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Anton Combal

       Z odpovedí respondentov som nadobudol dojem, ako by USA čakala najrevolučnejšia vláda v histórii. Bohužiaľ nič by nemohlo byť ďalej od pravdy. Joe Biden bol celý život centristom a kabinet, ktorý si vybral nasvedčuje  - ako sa aj dalo čakať - že ani v pokročilom veku sa z neho revolucionár nestal. Dokonca aj jeho viceprezidentka – Kamala Harris má od „radikálnej ľavice“ na míle ďaleko. Ak by sme ju naozaj chceli napchať na ľavú stranu spektra, ten najradikálnejší prívlastok, aký jej môžeme dať je „naľavo od stredu“. Myslím si, že už aj veľmi umiernené označenie „sociálna demokratka“ by bolo prehnané.

 

       Nakoľko celá ekonomická diskusia bola v posledných desaťročiach výrazne posunutá doprava, je toto habituálne preháňanie zrejme ospravedlniteľné. Jednak páni respondenti (ozaj -  žiadna žena), ako aj  pravičiari po celom svete akoby zabudli, že už taká malá vec, ako akceptácia kapitalizmu sťa toho správneho ekonomického systému vylučuje akýkoľvek „ľavicový radikalizmus“. Teda označiť establishment demokratov (všeobecne) a predovšetkým Bidenov kabinet za „radikálne ľavicový“ je úsmevné.

 

       Veľa centristov (správne meno pre demokratov/Bidena/ich fanúšikov) v Amerike aj vo svete si žiaľ predstavuje, že jeho zvolenie bude akýsi stroj času, ktorý USA prenesie spať do 2016. Na Trumpa sa zabudne, posledných 5 rokov bolo len nejakým zádrheľom v systéme a všetko pôjde ďalej tak, ako má. Obávam sa, že tvrdo narazia. Príčiny, ktoré vyniesli Trumpa k moci sa pomaly akumulovali dávno pred jeho zvolením a na ich riešenie sú potrebné radikálne kroky, ktoré Biden s administratívou, akú si zvolil, jednoducho nemajú v DNA. Najpravdepodbnejší priebeh Bidenovho prezidentovania teda bude pokračovanie kvasenia nespokojnosti širokých vrstiev hlavne „left behind“ Američanov. Obávam sa, že výsledok bude - či už o 5 alebo 10 rokov - nahromadenie hnevu, ktoré k moci vynesie niečo ešte horšie, ako bol Trump.

 

       Na záver už len malá reakcia na pána Krivošíka… Ten totiž vo svojej analýze uviedol, že Antifa (cit.)“…mesiace (BLM a Antifa) rabovali v uliciach amerických miest“.

 

       Ostal som naozaj velmi sklamaný touto demagógiou (ktorá je žiaľ p. Krivošíkovi často vlastná), ktorú intenzívne šíril Trump  (dokonca Antife prisudzoval organizovanie násilností ) a ktorá nie je ničím podložená. Po prvé – Antifa nie je dokonca ani organizovaná skupina,  ako napovedá už názov odvodený od antifašizmu. To je jediná črta, ktorá spája celú Antifu. Žiadna spoločná ideológia – nájdete tam anarchistov, feministky, libertariánov, environmentalistov, punkerov, socialistov… Čiže – okrem antifašizmu a antirasizmu – často žiadny ideologický prienik. Identifikovať na proteste, kto je a kto nie je súčasť Antifa je teda nemožné. Rovnako z profilov zatknutých účastníkov protestov je zrejmé, že ak aj sa nejaké Antifa skupiny protestov zúčastnili, určite ich neorganizovali a držali sa v úzadí.

 
Ak by ste chceli viac dôkazov, tu je výborný článok k „antifa hoaxu“ (v angličtine)
 
https://www.washingtonpost.com/politics/2020/06/22/who-caused-violence-protests-its-not-antifa/
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0