Blog 24. október 2020

Láska k Bohu a k blížnemu sú navzájom neoddeliteľné

František Trstenský
František Trstenský
Evanjeliový úryvok najbližšej nedele (Mt 22, 34 – 40) prináša azda najznámejší výrok Ježiša Krista. Je to jeho príkaz lásky k Bohu a k blížnemu.
Evanjeliový úryvok najbližšej nedele (Mt 22, 34 – 40) prináša azda najznámejší výrok Ježiša Krista. Je to jeho príkaz lásky k Bohu a k blížnemu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

František Trstenský

Láska k Bohu a k blížnemu sú navzájom neoddeliteľné

Farizeji sa rozhodli otestovať odbornú zdatnosť rabína z Nazareta. Pýtajú sa ho na najväčšie prikázanie v celom Zákone. Vtedajší znalci zákona poznali 613 predpisov. Z nich bolo 365 zákazov podľa počtu dní v roku, aby človek vedel, čoho sa má zdržiavať a 248 prikázaní podľa kostí v ľudskom organizme, aby človek vedel, čo má konať. Medzi rabínmi boli rôzne mienky o tom, ktorý zo 613 predpisov je ten najdôležitejší. Stratí sa nazaretský učiteľ v spleti nariadení? Ježiš Kristus odpovedá tým, že cituje úryvky zo starozákonnej knihy Deuteronómium a Levitikus.

Voči Bohu nemáme ukrývať nejakú tajnú 13. komnatu.Zdieľať

Šema Jisrael

Každý deň sa nábožný Žid modlil úryvok z Knihy Deuteronómium 6, 5: Počuj, Izrael, Pán je náš Boh, Pán jediný! A ty budeš milovať Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou silou.“ Modlitba dostala pomenovanie podľa úvodných dvoch slov „Počuj, Izrael“ , ktoré v hebrejčine znejú: „Šema Jisrael“. Dodnes predstavujú v židovstve východisko celej viery. Zbožný Žid má tieto slová uložené v malej nádobke (tzv. mezuza) pripevnenej na zárubni dverí a pri odchode a príchode sa ich vždy dotkne a pri modlitbe aj tento text nosí zapečatený v dvoch nádobkách (tzv. tefillin) upevnených modlitbovými remienkami na čele a na ľavom ramene. 

Biblický text označuje rôzne časti ľudskej bytosti: srdce, dušu, silu, myseľ, aby vyjadril celého človeka. Voči Bohu nemáme ukrývať nejakú tajnú 13. komnatu. Keď hovoríme o láske, nejde na prvom mieste o nejaký pocit alebo emóciu, ale o vyjadrenie celej našej existencie, ktoré prechádza do záväzku ako našho slobodného rozhodnutia. 

Pán Ježiš tento postoj zásadným spôsobom rozšíril vo svojej reči na vrchu. Zdieľať

Väčšia požiadavka

Aj druhý Ježišov príkaz o láske k blížnemu jeho židovskí poslucháči veľmi dobre poznali. Pocháza z Knihy Levitikus 19, 18: „Nepomosti sa a neprechovávaj hnev voči príslušníkom svojho ľudu, ale miluj svojho blížneho ako seba samého! Ja som Pán!“

Pán Ježiš tento postoj zásadným spôsobom rozšíril vo svojej reči na vrchu aj na nepriateľov a prenasledovateľov: Počuli ste, že bolo povedané: »Milovaťbudeš svojho blížneho a nenávidieťsvojho nepriateľa.«Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú,aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veďon dáva slnku vychádzaťnad zlých i dobrých a posiela dážďna spravodlivých i nespravodlivých. Lebo ak milujete tých, ktorí vás milujú, akú odmenu môžete čakať? Vari to nerobia aj mýtnici?A ak pozdravujete iba svojich bratov, čo zvláštne robíte? Nerobia to aj pohania? Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec.“ (Mt 5, 43 – 48)

Žiadne prikázanie Desatora nie je možné naplniť a pritom obísť príkaz lásky k Bohu a k blížnemu. Zdieľať

Jestvuje medzi týmito dvoma príkazmi rozdiel? Obidva vyžadujú lásku. Voči Bohu je použité slovo „celým“, tzn. ide o bezvýhradnosť a úplnosť. Avšak pri láske k blížnemu Boží Syn stanovuje mieru „ako seba samého“, tzn. nie viac, nie menej. 

Boží Syn potvrdzuje, že na týchto dvoch príkazoch spočíva Zákon a Proroci. Grécky text doslova hovorí „visia Zákon i Proroci“, tzn. tieto dva príkazy unesú závažnosť a obsah všetkých prikázaní. 

Tieto dva príkazy nachádzajú svoje naplnenie v Desatore, keď prvé tri prikázania vyjadrujú naše záväzky voči Bohu a ‚dalších sedem vočoi blížnemu.  Žiadne prikázanie Desatora nie je možné naplniť a pritom obísť príkaz lásky k Bohu a k blížnemu. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0