Blog 16. november 2019

30 rokov slobody ... stačí nám taká sloboda?

Andrej Klapica
Andrej Klapica
Niekedy mám dojem že sloboda, po ktorej naši rodičia tak túžobne volali a o ktorú bojovali, sa v povedomí spoločnosti za 30 rokov zdecimovala len na pár výhod: môžeme cestovať do zahraničia, môžeme chodiť bez strachu do kostola, máme voľnú ekonomiku, môžeme podnikať.
Niekedy mám dojem že sloboda, po ktorej naši rodičia tak túžobne volali a o ktorú bojovali, sa v povedomí spoločnosti za 30 rokov zdecimovala len na pár výhod: môžeme cestovať do zahraničia, môžeme chodiť bez strachu do kostola, máme voľnú ekonomiku, môžeme podnikať.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Andrej Klapica

30 rokov slobody ... stačí nám taká sloboda?

Ale verím, že sloboda, ktorú dnes žijeme nie je tá, ktorú naši ľudia túžili vybojovať. Skôr si myslím, že túžili po slobode, kde sú zákony rovnako platné pre bohatých aj chudobných, ktorá nerozkráda štát špekulantmi, v ktorej nejestvuje korupcia ale naopak, v ktorej prevláda zodpovednosť, ohľaduplnosť a spravodlivosť.

Ak sa v našej spoločnosti zo začiatku udiali chyby, sú ospravedlniteľné, museli sme sa učiť fungovať v slobode tak ako sa dieťa učí žiť. Ale tridsaťročný človek nesie zodpovednosť za svoje činy. Preto koniec výhovorkám. Prajem si, aby po tridsiatich rokoch od zmeny vládneho režimu ľudia pristúpili k voľbám s rozumom v hrsti a zodpovedne. Najbližšie voľby a obdobie po nich sú najdôležitejšou etapou vývoja Slovenska v postkomunistickom období. Budú prelomové pre ďalší osud Slovenska. Na vlastnej koži sme zažili roky nadšenia a hospodárskeho rastu, kedy sa renomé Slovenska nieslo do zahraničia, ale zakúsili sme aj roky trápenia, klamstva, korupcie a podvodov. Budeme si môcť vybrať, kam chceme posunúť Slovensko, aké ho chceme pripraviť našim nasledovníkom.

KDH počas týchto rokov urobilo pre spoločnosť veľa dobrého. Málo o tom rozprávalo, v zmysle nechváľ sa svojím perím a, žiaľ málo sa o tom doteraz hovorí.

Ale musím priznať, že niektoré kroky mohli byť urobené trochu inak. Napríklad naši predstavitelia často hovorili intelektuálnou rečou, ktorá by mala byť samozrejmosťou pre solídneho politika, čo však ľudia neocenili a v tom istom čase si iní politici jednoduchým, niekedy až primitívnym jazykom získavali bežných ľudí. Je naším cieľom komunikovať program, tézy, myšlienky jednoduchšie  a zrozumiteľnejšie.

Druhú dôležitú vec, s ktorou sa ťažko stotožňujem je, keď po zmene režimu sa aj KDH snažilo urobiť za všetkým hrubú čiaru, čím sa dostali k moci ľudia, ktorí boli najviac „vychytralí“ a mali sa dobre v predošlom ako aj v novom režime. Príkladov máme na Slovensku viac ako dosť. Takýto prístup si už nemôžeme dovoliť a v prípade, že nastane zmena vlády a KDH bude pri tom, v zmysle zodpovednosti je naším záujmom vyžadovať úplne ku všetkým rovnaký spravodlivý prístup. K tomu bude Slovensko potrebovať mnoho čestných a odvážnych ľudí.

40 rokov ničil komunistický režim charakter Slovákov, po nich zažívame 30 rokov snahy o obnovenie identity slovenského charakteru, medzi ktoré patria pracovitosť, poctivosť, obetavosť a práve v najbližších rokoch sa bude rozhodovať o tom, či si ich znovu silno zakoreníme v našej spoločnosti.

KDH dnes schválilo kandidátnu listinu do najbližších volieb do Národnej rady SR. Sú na nej skutočne zvučné mená, ktorých si vážim a je veľkou poctou pre KDH, že svojimi príbehmi, skúsenosťami a múdrosťou obohacujú hnutie. Dnes nezáleží na tom, z ktorého miesta kandidujú, lebo tieto voľby budú prelomové aj pre KDH. Odhad je, že množstvo kandidátov sa prekrúžkuje a ľudia si vyberú tých, ktorých skutočne chcú mať v Národnej rade. A tak je to správne. Rozhodujeme sa slobodne.

Ak máte možnosť pozrite kandidátku a určite si vyberiete svojich favoritov ;-)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0