Mytológia zdravých potravín

Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.
Mytológia zdravých potravín

Predstavte si, že všetko, čo ste vedeli o zdravých potravinách, je lož. Touto vetou začína svoju knihu špičkový americký kardiochirurg, ktorý po desaťročiach nepriaznivých výsledkov "zdravej" stravy na sebe i na pacientoch zasvätil život boju s legendami a mýtmi – čo by sme mali jesť, aby sme boli zdraví a plní energie. A čomu by sme sa mali vyhnúť širokým oblúkom.

Rozmach Egypta úzko súvisí s obilnými sýpkami, no u otrokov aj panovníkov sa potvrdili následky stravy, ktorá má základ v obilí. Zubné kazy, cukrovka, upchaté cievy, obezita a vôbec predčasná smrť? Na všetko trpeli egypskí otroci. O kráľovnej Nefertiti sa predpokladá, že trpela cukrovkou – bola fakt moderná. Od tejto pliagy nás nezachráni ani pravidelné športovanie.

Slovenskí hokejisti trénujú aj šesť hodín denne a napriek tomu sa mnohí z nich korčuľujú s miernou nadváhou. Pšeničné brucho majú tak či tak. Aj chudí ľudia majú rizikovou vrstvou tuku obrastené vnútorné orgány. Nie je to však tuk, ktorého by sme sa mali obávať pri konzumácii, ale cukor. Naše telo má dva módy: buď spaľujeme tuk, alebo si ho ukladáme na zimu. Ak jeme priveľa cukrov, naše telo ukladá tuk celoročne. 

Dobre si teda rozmyslime, či si dáme "zdravú" ovsenú kašu, napcháme sa bielym pečivom a všetko zajeme krajcom chleba. Nadbytočné cukry podporujú umelý hlad, ktorý podporuje hltanie ďalších cukrov, ktorý zase podporuje hlad, ktorý... Raz za dlhý čas áno. Ale každý jeden deň? V žiadnom prípade. Tráviaci systém človeka na to jednoducho nie je stavaný. Je to, akoby ste do ohňa stáli liali benzín a čakali, kedy oheň konečne zhasne.

Je známe, že naše črevá fungujú ako druhý mozog. Ak je však toto prostredie likvidované antibiotikami a "zdravou" stravou, komunikácia medzi mozgom a črevami zlyháva. Telo nevie rozlíšiť vlastné bunky od cudzích a pustí sa do všetkého, čo sa podobá na votrelcov, ktorých si púšťame cez črevnú výstelku do krvného obehu... 

Vitajte vo svete alergie, astmy, intolerancie, zápalov po celom tele, ekzému, cukrovky a obezity... a stovák odborne znejúcich chorôb. Farmácia nám priateľsky stisne ruky.

Morderná medicína, ktorej legitímne zistenia sa neuplatňujú v prístupe k pacientom, sa konečne dopracovala k Aristotelovi. Zdravé črevá sa rovnajú zdravému životu. Všetky nesteroidné protizápalovené lieky (advil a motrin pod značkou ibuprofén, aleve, naprosyn, mobic, celebrex) spôsobujú, že vám jedovaté látky ľahko prejdú z čreva dovnútra – do krvi a pekne krásne do mozgu.

Zažili ste niekedy zahmlené videnie? Len na okamih? To sú presne tie cudzie látky, ktoré blokujú komunikáciu medzi bunkami a tak trochu vás, vlastne, zabíjajú.

Oberajú vás o živiny a organizmus hlási poplach. Vo vojnovom stave, ktorý sa nikdy nekončí, sa vaše telo nedokáže uzdraviť samé od seba. Musíte zo stravy vypustiť najprv to, čo vyvoláva v tele vojnu. Až potom sa dá vrátiť do zdravého energického normálu.

Paradoxne, tuk na bruchu je znakom toho, že ste podvýžívení a váš imunitný systém je v ustavičnej vojne (zápaly). Vaše telo nedokáže absorbovať potrebné látky z potravy, pretože je na na črevách z vonkajšej strany jedovatá sieť. Mozog dáva povel, aby ste jedli viac nevyhnutných živín, lenže črevá sa jedovatými látkami zahlcujú ešte viac, blokujú prijímanie živín a tak vzniká začarovaný kruh obezity.


Slovenskí odborníci na stravu sa predbiehajú v tom, čoho by sme mali jesť viac a čoho menej. Vôbec sa nevenujú podmienkam, v ktorých žijú zvieratá predtým, ako ich zarežú. Už vôbec neriešia kŕmenie zvierat neprirodzenou stravou – kukuricou a sójou. Kravy majú z toho pálenie záhy a ľudia tiež. Zelenina a ovocie tiež stratili chuť, no ako sa dočítame ďalej, to je náš najmenší problém.

Sme to, čo jeme, ale platí nielen to. Sme to, čo jedla naša potrava.  Naša potrava totiž len tak-tak prežíva na cukroch (kukurica, sója), ideálne modifikovaných, antibiotikách od výmyslu sveta a revolučných chemikáliách a postrekoch, ktoré zabíjajú rovnako škodcov aj konzumentov. Problém katastrofických rozmerov zasahuje prinajmenšom Ameriku i Európu a nedáva si pred ústa vreckovku.

Náš obľúbený Kohútik jarabý sa definitívne zmenil na Kukuricu sójovú. Namiesto konzumácie umelo vyživovaného mäsa si rovno kúpte mliečnu čokoládu, veľký rozdiel to nebude. Alebo si zohrejte v mikrovlnke pukance. Výživové hodnoty budú podobné, čiže – takmer žiadne.

Ktorá krava (aj prasa, sliepka) by vlastne prežila natlačená v uzavretej hale bez sladkostí a antibiotík? Obdobne sa stravujú aj natlačení ľudia v panelákoch. Aká paralela! Výsledkom sú celoročne chorí a zomierajúci zákazníci na ceste z úspešných supermarketov. "Zdravé" potraviny veselo kupujeme ďalej. Biznis prekvitá a obchodníci si kupujú drahé autá a stavajú si vily, v ktorých nikto nebýva.

Náš organizmus už nevie, ako inak má ľuďom vysvetliť, že prijímajú absurdné množstvo cukrov vrátane umelých sladidiel a jedov. Ochorie a keď to nepochopia včas, spustí poslednú aktualizáciu a potom sa vypne. Natrvalo. Pre Egypťanov stará známa vec.

Počas hladomoru, ak neexistuje iná alternatíva, veselo konzumujme obilie a predčasne zomierajme. Stále máme šancu, že prežijeme hladomor – aspoň ako diabetici. Keď však žijeme v období relatívnej hojnosti, vyhýbajme sa pečivu ako moru. Ono už dávno neobsahuje ani to málo živín, ktoré obsahovalo pred vstupom technológie do pečenia chleba.

Kyselina, ktorá spôsobí, že pečivo vydrží viac ako deň, sa rovnako používa pri balzamovaní. Len taká poznámka pomimo. Zdá sa, že Európania majú k múmiám bližšie, ako si mysleli.

Dnes sa napríklad obilie v sýpkach napúšťa jedovatým plynom, aby náhodou neplesnivelo, a to je len jedno malé know-how, ktoré sa zriedkady dozviete, ak práve nie ste zamestnancom potravinárskeho priemyslu. Je to len špička ľadovca pre tých, ktorý sa ocitnú v supermarkete a zistia, že ak chcú zostať zdraví, musia vyjsť von s prázdnymi rukami. Zdravie konzumentov nikoho nezaujíma, ak sa oň nezačneme zaujímať sami.

Keby vám predajca rohlíkov vysvetlil, že biele pečivo neobsahuje takmer žiadne živiny a ešte aj prímesy do pečiva sú zdraviu škodlivé, tak by asi nikdy tie rohlíky nepredal. Mytológia dôležitých "celozrnných obilných potravín" je ako firma profitujúca z otravy podzemných vôd.

Lekár Steven R. Gundry, americký kardiochirurg a odborník na výživu s bestsellerom Skryté nebezpečenstvo zdravých potravín o tom vie svoje.

Schéma sa opakuje, ľudia zarábajú na naivite iných.

Jediným riešením je zrušiť veľkoobchody a vrátiť sa k malým pestovateľom a chovateľom dobytka, ktorým záleží na ľuďoch i zvieratách. Žijeme v dobe, kedy sa politika nacizmu v Amerike a Európe čiastočne premiestnila od ľudí na chov a pestovanie.

Keby sme videli na vlastné oči podmienky, v akých žije chémiou napichané mäso, ktoré konzumujeme a naštudovali by sme si technológie, ktorými sa pestujú rastliny, mali by sme chuť niekoho poriadne, ale poriadne zmlátiť. Bez revolúcie to, zdá sa, nepôjde.

Za "voľný chov" sa v Amerike považuje, ak len na päť minút denne pootvoríte dvere v zvieracej hale. Niektoré zvieratá v klietkach a boxoch celé roky neurobia jediný krok, niektoré od narodenia až do smrti neuvidia slnečné svetlo.

Odmietam sa kŕmiť všetkým, čo spôsobuje celú paletu moderných civilizačných chorôb. Odmietam likvidačný a zverský chov zvierat a tiež patentované jedovaté rastliny.

Všetky umelé veľkoobchody potrebujú našu závislosť na cukroch. Sú v pečive, mäse, celoročnom ovocí a sladkostiach, sú, vlastne, úplne všade. Aj ryby sú vykrmované kukuricou.

Diéta 21. storočia je preto jasná a výrečná. Podľa slov Gundryho: "Ak trpíte nadváhou, je to s najväčšou pravdepodobnosťou preto, lebo veríte mýtu o prospešnosti celozrnných potravín."


Prasatá sa orgánmi veľmi podobajú tým človečím. Preto sa pri operáciach srdca využívajú prasačie chlopne. V prírode sú tieto zvery štíhle a svalnaté. Aby ste z nich urobili obézne a chorľavé bytosti, musíte ich kŕmiť výsostne obilninami a antibiotikami. Táto desivá kombinácia má katastrofálny dopad na človeka, ktorý prijíma túto stravu nielen v podobe mäsa, ktoré sa stravovalo neprirodzene, ale ešte je schopný sám užiť antibiotiká "na preliečenie" a nakŕmiť sa kukuricou, fazuľou a sójou. (Fazuľa v tlakovom hrnci stráca škodlivé lektíny a stáva sa zdravou, naproti tomu ak zjetie fazuľu za surova, obsah obranných látok rastlín je pre človeka smrteľný).

Pridajte k tomu pečivo a rovno si vyťukajte číslo pohrebného ústavu, pretože 99% súčasných chorôb pramení z tejto exkluzívnej "zdravej" stravy. Pšenica, antibiotiká, poprípade zvieratá kŕmené kukuricou, sójou a antibiotikami.

Dokonca aj kus kravského mäsa dokázal v Petriho miske vyzabíjať baktérie. Kravské mlieko je takisto plné rastových  hormónov a antibiotík. Môže to byť ešte horšie? Rozšírené plemeno kráv obsahuje v mlieku zložky, ktoré v našom tráviacom trakte vyvolávajú zápal. Opakovaný, nekončiaci sa zápal, ktorý je potom len predohrou autoimunitných ochorení a horších problémov. Bolesť brucha je jeden zo signálov, že musíte otočiť svoje stravovanie naopak.

Naši starí predkovia prešli na obilniny, strukoviny a mlieko preto, lebo vypozorovali, že táto trojitá kombinácia má schopnosť raketovo násobiť množstvo uloženého tuku z akejkoľvek kalórie. Počas hladomoru? V poriadku. Ale inokedy? V žiadnom prípade – ak chcete zostať zdraví, štíhli a plní energie.

Lekár Gundry u svojich pacientov vypozoroval, že má väčší dopad na organizmus to, čo zo stravy vylúčime, ako to, čo začneme jesť. Ak totiž odstránime obilniny, strukoviny a mlieko (a antibiotiká, ktoré zabíjajú baktérie v črevách), konečne doprajeme organizmu obdobie, kedy sa môže vyliečiť sám. Presne ako Aristoteles, ktorý vedel 2500 rokov dozadu, že človek so zdravými črevami je skrátka zdravý. Bodka.

Rozlúčte sa so svojimi nikdy sa nekončiacimi chorobami. Súčasná medicína vám radšej vymení boľavé kĺby za plastové, akoby ste si mali boľavé kĺby vyliečiť jednoduchou zmenou stravy. Alebo vám predpíše lieky, ktoré vám zapríčinia horšie problémy, na ktoré sa predpíšu ťažšie antibiotiká, až kým organizmus nezlyhá. To o jej metódach a postupoch hovorí samo za seba. Hlien v nose je tiež jeden zo znakov, že jete nadmerné množstvo jedovatých látok v "zdravej" strave.

"Zázračné lieky" vám vyzabíjajú baktérie v črevách a umožnia voľný priechod jedovatých látok cez črevnú stenu do krvi. Bez týchto baktérií sme, mimochodom, ustavične chorí. A riešenie? Ďalšie "zázračné lieky". Vážne? Samozrejme, že to predajcom liekov vyhovuje – vytvorili prvé perpetuum mobile na svete. A potom vám vysvetlia, že obilniny, strukoviny a mlieko sú to najzdravšie, čo existuje. Bežne dostupné mlieko v potravinách? Jeho zložky vyvolajú zápal. Fazule bez tlakového hrnca? Zápal. Škodlivé účinky obilnín neporazíte ani tlakovým hrncom.

Starý dobrý kváskových chlieb je najlepšou alternatívou pre cukrových závislákov. Dlhý proces kvasenia totiž zničí lektíny, ktoré nám robia v črevách toľko problémov. Je to zúfalé riešenie, ale lepšie ako tie horšie.

Číňania si dávajú dobrý pozor, aby konzumovali olúpanú bielu ryžu. Prečo? Lebo vonkajšie obaly sú plné lektínov! Taliani v starých receptoch odstraňujú šupky z varených paradajok. Prečo? Sú plné lektínov.

Celozrnné potraviny sú ešte dvakrát horšie, ako tie klasické. Toto prezentované zdravie je čistá lož, potvrdená najmodernejším výskumom medicíny, ktorá sa dostane do slovenského povedomia... kedy? O päťdesiat rokov? Vtedy nám to bude už...

(Poznámka: Tento blog bude mať provokatívne pokračovanie.)

 

 

Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.
Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.

Pozrieť diskusiu

Fungujeme vďaka finančnej podpore našich čitateľov a pravidelných podporovateľov. Ďakujeme.

Podporte nás aj vy, aby sme vám mohli priniesť ďalšie kvalitné články.

Podporiť pravidelnou sumou Podporiť jednorazovo