Blog 10. jún 2019

Ľudské práva a komunistický režim (otvorená diskusia)

František Neupauer
František Neupauer
O tri mesiace (10. septembra) budeme diskutovať. Rok 1989 ponúka rôzne témy na diskusiu. Nás zaujíma téma ľudských práv.
O tri mesiace (10. septembra) budeme diskutovať. Rok 1989 ponúka rôzne témy na diskusiu. Nás zaujíma téma ľudských práv.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

František Neupauer

Pred rokom som sedel pri šálke kavy v Bardejove s pánom Czerwinskim, prokurátorom poľského Ústavu pamäti národa (IPN). Bola to silná diskusia, v ktorej odzneli aj slová o tom, že my sme v niečom ľahostajní, nezaujímajú nás obete komunistického režimu. V Poľsku sa snažia zaznamenať každú jednu obeť. Rovnako aj životné osudy Poliakov, ktorí sa pokúsili prekročiť hranicu so Západom cez územie Československa.

U nás sa do popredia často dostáva názor zastávajúci sa pohraničiarov - tých, ktorí bránili štátnu hranicu. Poľský prokurátor Czerwinskim hovoril o porušovaní ľudských práv a aj o nedodržiavaní (aj v tom čase!) platných zákonov na našom území, pre ktoré aj poľskí občania prišli o život. Zaoberajú sa usmrtenými Poliakmi na hraniciach. A niekedy s údivom hľadia, že my nemáme záujem o vyšetrenie vrážd vlastných občanov. Kde je ten obrovský spoločenský tlak za stíhanie vrážd nevinných? Kto vytváral pasce voči vlastným občanom (krvilačné psy, elektrický prúd, v Nemecku aj mínové polia)? V dialógu zaznela úvaha o práve brániť vlastnú hranicu i práve na život. "Nemôže to byť tak, že právo na ochranu hraníc je dôležitejšie ako právo na život." Kto sú tieto osoby, ktoré vedeli, ako ten systém funguje, a ktoré to mali celé pod dohľadom?

Husák, Colotka? "Ako sa na mňa teraz budú dívať moji vnuci?" zaznelo v telefonáte predsedovi ÚPN v čase, keď bolo aj meno Petra Colotku medzi tými, ktorí sa mali postaviť pred súdy v Nemecku, aby ich vyšetrovali za streľbu na hranici. Podľa kolegov na ÚPN dokumenty jasne hovoria o spoluzodpovednosti funkcionárov KSS, KSČ. Jednoznačne aj o Colotkovi a iných. A otázka Colotku: "Ako sa na mňa budú teraz dívať moji vnuci?" vo mne provokovala protiotázky: "Ako ste sa dívali vtedy Vy na tých, ktorí dnes mohli byť otcami a dedami?" "Ako ste trestali za názor, zastrašovali...." "Ako to, že niektorí dedkovia nikdy nevideli vnukov, lebo ich deti emigrovali?" "A čo medzinárodne zmluvy, ktoré platili bohužiaľ len na papieri..." Aj to je príbeh Petra Colotku. Príbeh človeka z ťažkých pomerov. Príbeh funkcionára strany.... na jej čele v čase, keď sa vraždilo nielen na hraniciach. Príbeh muža s pochybnou reflexiou.

Mohli by sme sa hľadať a objavovať mnohé príbehy. Je to otázka zodpovednosti, historickej pravdy i spravodlivosti. Je dobré o týchto témach diskutovať. Pán Pavel Pospíšil (Iniciatíva za otvorenú diskusiu) a ja za OZ Nenápadní hrdinovia sme sa podujali otvoriť tému ľudských práv (Všeobecná deklarácia ľudských práv bola prijatá v roku 1948 na pôde OSN) vo vzťahu ku komunistickému režimu v Československu. Oslovili sme a oslovujeme ďalších obdborníkov zo Slovenska a pokúsime sa osloviť ľudí aj zo zahraničia. Diskusia sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia Novembra´89 v Bratislave (Zrkadlová sieň Primácialneho paláca). Uskutoční sa o tri mesiace dňa 10. septembra 24. septembra 2019. Budeme radi, ak sa aj medzi čitaľmi tohto blogu nájdu podporovatelia a prípadne aj tí, ktorí sa do diskusie a organizovania aktívne zapoja.

František Neupauer

PS: Kontakt na organizátorov: Pavel Pospíšil (0911 336 885), František Neupauer (neupauer@november89.eu)

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0