Blog 20. marec 2019

Mladí, poďte do KDMS!

Slavomír Gregorík
Slavomír Gregorík
Úprimný blog podpredsedu KDMS o tom, prečo sa angažovať, či sme súčasťou KDH a ako chceme spájať kresťanov.
Úprimný blog podpredsedu KDMS o tom, prečo sa angažovať, či sme súčasťou KDH a ako chceme spájať kresťanov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Slavomír Gregorík

Mladí, poďte do KDMS!

Na stretnutiach s novými členmi KDMS, im vždy na úvod púšťam náborové video Miňa Mazureka do Ľudovej Mládeže. Zadanie je, spraviť si čiarku zakaždým, keď tento steroidový poslanec povie niečo, s čím sa dokážu stotožniť. Po prvotnom zdesení z toho, čo som im to pustil a zaváhaní či sú na správnom stretnutí, zrazu začnú čiarky pribúdať. S hodnotami ako česť, odvaha, vernosť, ktoré spomína, sa nedá nesúhlasiť. Keď hovorí že svoje posolstvo smeruje tým, pre ktorých zmyslom života nie je opiť sa na diskotéke, tým ktorých životy nenaplňuje primitívna zábava a ctia si kresťanské hodnoty, stačí už len vymeniť logo ĽSNS za logo nejakej kresťanskej organizácie. Je to problém. Na konci vyzýva mladých, aby na sebe pracovali. To ako si to predstavuje on, je zrejmé hneď potom, keďže druhá polovica videa zachytáva jeho tlaky na lavičke v posilňovni. 

Mýtus o mladých bez záujmu o politiku

O nás mladých sa často hovorí, že politiku nesledujeme a nezaujímame sa o ňu.  Argumentuje sa nízkou volebnou účasťou a rôznymi prieskumami. Ja to však vidím úplne inak. Bežný mladý človek na Facebooku sleduje stránky politikov a denne sa k nemu dostane viac informácií o dianí vo svete, ako keby pozeral každý večer správy a každú nedeľu O 5 minút 12. Mladý človek dnes nejde na Ficove oslavy MDŽ, ani na mítingy na štadiónoch, ale dá si rámik kandidáta na profilovku a možno si to neuvedomuje, ale zdieľaniami, príspevkami a komentármi sa k dianiu vyjadruje viac, než ako to bolo možné kedykoľvek predtým.

Za posledný rok sa však ukázalo, aké dôležité je dostať angažovanosť zo sociálnych sietí do ulíc. Práve vďaka tomu dnes sedí Kočner aj Bašternák v base a boli obvinení vrahovia Jána Kuciaka. Teraz stojíme pred ďalšou výzvou, dosiahnuť, aby mladí, o ktorých sa hovorí, že sú našou budúcnosťou, prevzali zodpovednosť.

Preto našou víziou, je nová generácia mladých kresťanských lídrov, ktrorá sa hlási k princípom kresťanskej demokracie a je schopná prevziať zodpovednosť za správu veci verejných od najmenšej dediny na Slovensku až po európsky parlament.

Našu víziu chceme napĺňať takto:

  • Chceme ťa viesť k cnostnemu líderstvu integrálnym rozvojom
  • Chceme budovať spoločenstvo zodpovedných lídrov so spoločnými záujmami a hodnotami naprieč celým Slovenskom
  • Chceme ti pomôcť spoznať svoje talenty a odborne ťa pripravovať a profesionalizovať pod vedením skúsených mentorov z kresťansko-demokratického prostredia
  • Chceme ťa intelektuálne formovať štúdiom kresťanskej sociálnej náuky a princípov kresťanskej demokracie 
  • Chceme slúžiť spoločnosti najmä osvetou, dobročinnosťou a filantropiou

Ak sa ti páči naša vízia a to, čo robíme, pridaj sa k nám! Registruj sa ako sympatizant a všetky ďalšie informácie ti pošleme mailom. Nemusíš platiť členské, chodiť na žiadne zasadnutia a zároveň sa staneš súčasťou nášho spoločenstva a dostaneš možnosť zúčastniť sa všetkých našich príležitostí.

Registruj sa TU 

Sme súčasťou nejakej strany?

Nie. KDMS je občianske združenie s vlastnou právnou subjektivitou, vlastnými stanovami, predsedníctvom. Sme kresťanskodemokratická organizácia a spolupracujeme s KDH. Považujeme ho za doposiaľ jedinú etablovanoú kresťanskodemokratickú stranu, ktorá stále združuje najväčšie množstvo angažovaných kresťanov vo všetkých regiónoch. Sú to napr. mnohí starostovia a primátori, organizátori Národného pochodu za život, riaditelia Fóra Kresťanských Inštitúcií či CitizenGO a mnohí další odborníci, vo všetkých regiónoch. Práve to sú ľudia od ktorých sa chceme učiť a naberať skúsenosti a najlepšie tak napĺňať našu víziu. Preto spolupracujeme s KDH.

Aký dosah na nás má KDH?

Člen KDMS nemusí byť členom KDH, dokonca 3 z 5 členov predsedníctva nimi nie sú. Vďaka dohode s KDH však máme zastúpenie na Radách KDH či sneme a náš podpredseda Milan Kabina je členom predsedníctva KDH. Dá sa povedať, že my máme možnosť ovplyvňovať KDH, ale KDH nemá možnosť rozhodovať o KDMS. 

Túžime po jednote 

Možno sa už blíži čas, kedy mladí, o ktorých sa hovorí, že sú budúcnosťou, budú povolaní stať sa prítomnosťou.Zdieľať

Otrepaná fráza. Ale kde má spájanie začať, keď nie medzi mladými? My niesme  zaťažení starými konfliktami, o to viac nás bolí rozdelenie. V KDMS sa túto túžbu snažíme premieňať na reálne skutky, čoho dôkazom je napríklad výzva médiám, pri ktorej sa spojili osobnosti kresťanského života, od lídrov spoločenstiev, vysokoškolských učiteľov, politikov až po kňazov, spoluorganizovali sme stretnutie kresťanských lídrov kde sa stretli politici z celého politického spektra. Snažíme sa slušne komunikovať s každým, napr. Anne Záborskej sme po odchode z KDH napísali takýto list

Možno sa už blíži čas, kedy mladí, o ktorých sa hovorí, že sú budúcnosťou, budú povolaní stať sa prítomnosťou. 

Ak si sa dostal/a až tu, pozri si náš FB a náš Instagram, verím že ťa zaujme. Nezabudni sa registrovať, ak si tak ešte neurobil/a :)

 

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0