Blog 17. jún 2018

Zdravý životný štýl nie je len šport a biopotraviny

Dario Máček
Dario Máček
V súčasnosti je moderné a trendy zaoberať sa zdravým životným štýlom. Existuje množstvo príručiek čo jesť, nejesť, aký šport pestovať, ako relaxovať. Na jar a v lete sa ľudia snažia schudnúť, robia detoxikačné kúry, pijú rôzne ovocné a zeleninové šťavy. Niektorí prešli na raw (surovú) stravu. Každý si nájde to svoje.
V súčasnosti je moderné a trendy zaoberať sa zdravým životným štýlom. Existuje množstvo príručiek čo jesť, nejesť, aký šport pestovať, ako relaxovať. Na jar a v lete sa ľudia snažia schudnúť, robia detoxikačné kúry, pijú rôzne ovocné a zeleninové šťavy. Niektorí prešli na raw (surovú) stravu. Každý si nájde to svoje.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dario Máček

Zdravý životný štýl nie je len šport a biopotraviny

Je dobré starať sa o svoje telo, žiť zdravo a aj svojím zovňajškom reprezentovať nášho Stvoriteľa. Ale v spleti toľkých informácií, ako vieme, čo naozaj prospieva a škodí nášmu zdraviu? Všetci vieme, že by sme sa mali radšej vyhýbať prídavným látkam, farbivám a konzervantom v potravinách, známym ako E-čka. Napríklad E 250, dusitan sodný, nachádzajúci sa v údeninách - salámy, klobásy, párky, slanina, paštéty je podľa Globálneho harmonizovaného systému klasifikácie a označovania chemikálií (GHS), čo je systém OSN na identifikáciu nebezpečných chemikálií a na informovanie používateľov o týchto nebezpečenstvách prostredníctvom symbolov na štítkoch obalov a prostredníctvom bezpečnostných listov, označovaný ako toxická, oxidujúca a pre životné prostredie nebezpečná látka. Ešte horšie je to, že dusitany v prítomnosti aminokyselín po vystavení vysokým teplotám sa môžu premieňať na tzv. nitrozamíny. A väčšina nitrozamínov sa považuje za potenciálne karcinogény. Spracované mäsové výrobky obsahujú veľké množstvo bielkovín (zdroj aminokyselín) a po pridaní dusitanu sodného a následnom vystavení vysokým teplotám vzniká prostredie pre tvorbu nitrozamínov. Podobne E 211, benzoan sodný, konzervant, vyskytujúci sa v majonézových šalátoch a niektorých nápojoch, sa považuje za rakovinotvornú látku.

Akrylamid v potravinách vzniká samovoľne počas tepelnej úpravy pri teplote nad 120 °C zo zložiek prirodzene prítomných v surových potravinách obsahujúcich bielkoviny a sacharidy.

Akrylamid sa nepridáva do potravín a nepochádza ani z obalov, ani z prostredia. Vysoký obsah akrylamidu zistili najmä v potravinách, ktoré boli pečené, grilované, vysmážané, fritované alebo opekané, pričom obsahovali zemiaky alebo múku. Akrylamid je prítomný najmä na povrchu výrobku, napríklad v kôrke. Nevzniká pri varení potravín a teplotách do 100 °C. Ďalším významným zdrojom akrylamidu je káva, pretože akrylamid sa intenzívne tvorí pri pražení kávových zŕn.

Umelé sladidlá (napr. aspartám) sú ďalšia oblasť, ktorej by sme sa mali vyhnúť. Nápoje s podnázvom light alebo zero by som si v reštaurácii neobjednal. Kto nechce klasický cukor, môže používať hnedý trstinový cukor, med alebo stéviu.

Slnečnicový olej sa zvykne považovať za kvalitný rastlinný olej, ale tu si treba uvedomiť, že by sa mal používať skôr do studenej kuchyne a na malú tepelnú úpravu, lebo jeho tepelná stabilita a dymový bod je len 110 ° C. Dymový bod napríklad repkového oleja je okolo 240 ° C, takže je vhodnejší na smaženie. Podľa môjho názoru najlepšie oleje sú olivové. Rafinovaný olivový olej vhodnejší na varenie a tepelnú úpravu, panenský, za studena lisovaný, zase na studenú kuchynu. Dávajme si však pozor na zvyškový olivový olej vytláčaný z kôstok olív a zo zvyškov olivovej dužiny za pridania rôznych rozpúšťadiel, známy aj ako pomace. Tomu by sme sa mali vyhnúť. Rovnako aj margarínom a stuženým rastlinným tukom.

V posledných rokoch sa spotrebitelia začali vyhýbať výrobkom obsahujúcim zvýrazňovače chuti ako glutaman sodný E 621, preto výrobcovia začali používať na obaloch výrobkov označenia, ktoré glutaman sodný zastierajú, ako by tam nebol. Pridávajú jeho polotovar - rozštiepené bielkoviny (z ktorých sa glutaman vyrába) a potom môžu uviesť zdravo znejúce  prísady. Ide o označenia: bielkovinový hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteíny, kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky.

O zdravej výžive a blahodárnych účinkoch cvičenia a pohybu by sa dalo pokračovať ešte na niekoľkých stranách. Ale kto chce, tieto informácie si nájde aj na internete. Veď kto hľadá, nájde.

 

Zámerom tohto blogu je upriamiť našu pozornosť aj na vnútro človeka. Niekedy sa príliš staráme o svoje telo, o svoje veci, ktoré vlastníme a zabúdame na dušu. Boh stvoril človeka na svoj obraz. Stvoril ho ako duchovnú večnú bytosť, ale dal mu aj telo, rozum, vôľu a city. Boh sa stará o človeka a chce, aby celá integrita osobnosti človeka bola v harmónii – duch, duša i telo. Človek to však mnohokrát narúša nesprávnym životným štýlom a hriechom.

Jedného dňa zanecháme na zemi všetko, dokonca i vlastné telo. Nezostane nič, len holá duša, ktorá poletí k Bohu. Čo nám zostane? Len láska a dobro, ktoré sme konali alebo nenávisť a zloba. Podľa toho budeme súdení. Ak zomrieme spolu s hriechmi, bude to žalostné. Nežime v hriechu, nezomierajme v hriechu....

Zdravý životný štýl je nezotrvávať v hriechu.

...odhoďme všetku príťaž a hriech, čo nás opantáva a vytrvajme v behu, ktorý máme pred sebou. Upierajme zrak na Ježiša, pôvodcu a završovateľa našej viery. (Hebr 12, 1-2)

 

Detox podľa Božieho slova

 

1. Zbavenie sa všetkých toxínov našej duše v úprimnom vyznaní našich hriechov Bohu. (sviatosť zmierenia)

2. Eucharistia/Večera Pánova – prijatie Ježišovho tela a krvi.

Ja som chlieb života. Kto prichádza ku mne, nebude hladovať a kto verí vo mňa, nebude smädný. (Jn 6, 35)

Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň. Veď moje telo je pravý pokrm a moja krv je pravý nápoj. Kto je moje telo a pije moju krv, zostáva vo mne a ja v ňom. (Jn 6, 54 – 56)

3. Čítanie Božieho slova – pokrm pre dušu. Takto zosilnieme vo vnútornom človekovi.

4. Vzdanie chvály Bohu.

 

 

 

Wellness podľa Krista

 

Žiť zdravý životný štýl, je aj nájsť si čas na oddych, ku ktorému nás Ježiš pozýva. Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinúť. (Mt 11, 28)

Mnohí ľudia sú v permanentnom napätí, sú vyčerpaní, unavení, pracovne vyťažení a tento neustály stres sa môže podpísať pod niektoré zdravotné problémy. Ľudia potom musia vyhľadať lekársku pomoc, užívať lieky, iní to riešia návštevami rôznych wellness centier, pričom úľava sa dostaví iba telu, ale duša mnohokrát zostáva ubolená. A pritom stačí tak málo. Prísť k Ježišovi. Odpočívať pri jeho nohách ako Mária, Lazárova sestra. Modlitba a zotrvanie v Božej prítomnosti nás zbavuje stresu. Tam môžeme vypnúť. Tam sa môžeme napojiť na Boha ako na najväčší zdroj energie a sily. Tam je pokoj, múdrosť, poznanie, radosť pred jeho tvárou. Tam môžme „uvaliť“ starosti na Pána. Hovorme s Bohom ako s terapeutom (tiež psychológom, verným priateľom). On je najlepší terapeut, lebo nám rozumie a najlepšie nás pozná.

Hľadajme teda odpočinok a pomoc u Boha. Veď on je náš pokoj. (Ef 2, 14)

 

 

 

©Mgr. Dario Máček

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0