Blog 16. marec 2018

Čo môžu do politiky vniesť mladí a čo starší politici?

Dušan Daniška
Dušan Daniška
Krútia sa okolo mňa názory, že staršia generácia nechce pustiť mladšiu do aktívnej politiky. Je to tak dobre? Kto môže čo ponúknuť?
Krútia sa okolo mňa názory, že staršia generácia nechce pustiť mladšiu do aktívnej politiky. Je to tak dobre? Kto môže čo ponúknuť?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dušan Daniška

Čo môžu do politiky vniesť mladí a čo starší politici?

Dovoľte mi krátku úvahu. Stále sa nepovažujem za skúseného politika a ani neviem, či sa ním chcem stať. Ale myslím si / dúfam, že zdravý sedliacky rozum ma ešte neopustil a aj z vlastnej profesionálnej skúsenosti viem, že keď si vypočujem názor človeka, ktorý sa nepohybuje v tej oblasti ako ja, tak to môže byť názor síce na prvý pohľad neohrabaný, ale na druhý a ďalší pohľad môže naznačiť cestu k riešeniu problému.

Preto by som ja rád pouvažoval nad tým, čo dokáže priniesť do politiky mladý (a trebars menej skúsený) človek v porovnaní so starším (ale skostnatelým) človekom.

Každá generácia si musí vybojovať svoju vojnu

Myslím, že tento citát sa pripisuje Hitlerovi. Ktovie, možno aj ďalším vodcom. Dúfam teraz, že ma nezačnete považovať za nácka alebo fašistu a dokresľovať mi hnedasté pásky k mojej profilovej fotografii. S týmito filozofiami sa nestotožňujem, ale múdry človek by mal byť schopný črepiny múdrostí akceptovať aj z úplne protichodných názorových skupín. A to, že každá generácia musí cítiť zodpovednosť za svoje činy, je múdre a pravdivé. A každej generácii je potrebné to aj umožniť. Akékoľvek snahy jednej generácie voči druhej obmedzovať ich slobodu a možnosť podieľať sa na veciach verejných, je hlúpe a krátkozraké. Nezáleží pritom, či sa bavíme o obmedzovaní mladšej generácie staršou alebo staršej generácie mladšou. A tiež si treba uvedomiť svoje sily, možnosti a "rozsah slobody" v rešpekte voči druhým. Silné lakte neprospievaju dobrému obrazu politiky ako takej a ani dobrému obrazu konkrétneho politika.

Veru, veru, hovorím ti: Keď si bol mladší, sám si sa opásal... (Jn 21,18)

Celý verš: Veru, veru, hovorím ti: Keď si bol mladší, sám si sa opásal a chodil si, kade si chcel. Ale keď zostarneš, vystrieš ruky, iný ťa opáše a povedie, kam nechceš."

Je úplne prirodzené, že staršia generácia odovzdáva skúsenosti tej mladšej, odovzdáva im príbehy a historický kontext rozvoja spoločnosti. V tomto sú starší ľudia nenahraditeľní. Malo by byť samozrejmé aj to, že mladša generácia tieto skúsenosti a príbehy s rešpektom a úctou počúva a snaží sa podľa nich prispôsobiť svoje konanie. Karma je zdarma a mladí, ktorí takto konajú, budú v starobe viac rešpektovaní, ako tí, ktorí tak nekonajú. V istom zmysle sa takéto konanie dá prirovnať aj k prikázaniu "Cti otca svojho a matku svoju." Takéto konanie jednotlivé generácie spája a napomáha vytváraniu silnej komunity s pevným základom v tradíciách (dom postavený na skale) a s veľkým potenciálom ovplyvniť spoločnosť.

Mladšia generácia by mala byť teda ochotná počúvať. Staršia generácia by ale mala byť ochotná uchýliť sa do úzadia a fungovať viac ako "poradný orgán". Čím starší politik, tým menšie ambície vo vykonávaní moci. Líder je dobrý vtedy, ak generuje ďalších lídrov. To ale vyžaduje pokoru a ochotu uznať, kedy dozrel čas.

Čiže?

Túto moju úvahu by som uzavrel asi takto: ak má vzniknúť jednotná spoločnosť, musia mať na tom záujem všetci. Aj mladí, aj starší. Aj lídri, aj veľká masa. Aj muži aj ženy. A všetci musia v sebe aktívne živiť pokoru a úctu voči tým druhým.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0