Blog 28. august 2016

Po olympiáde v Riu

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský
Skončila sa olympiáda v Riu. Podľa ohlasov tlače organizačne nakoniec dopadla celkom dobre. Brazílčania si to zaslúžili.
Skončila sa olympiáda v Riu. Podľa ohlasov tlače organizačne nakoniec dopadla celkom dobre. Brazílčania si to zaslúžili.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Čarnogurský

Dobre dopadli aj Slováci. Šesť medailí sme síce nezískali ako sme dúfali pred olympiádou, ale štyri, ktoré naše športovci doniesli domov stoja za to. Chodec Matej Tóth v ľahkej atletike zlatú, rovnako bratranci Škandárovci vo vodnom slalome a ešte dve strieborné v rýchlostnej kanoistike nás vynieslo pred Čechov aj Rakúšanov. Vďaka našim olympionikom a najmä medailistom.

Celá propagandistická mašinéria Západu sa točila okolo Ruska. Obvinili ich zo štátneho organizovania podávania dopingu. Kľúčovú úlohu v obvinení zohrával ruský občan Grigirij Rodčenko. Pred štyrmi rokmi pracoval v ruskom protidopingovom výbore. Začali proti nemu trestné stíhanie pre úplatkárstvo. Rodčenko emigroval do USA a tam vypovedal ako v Rusku tajná služba organizuje predkladanie čistých vzoriek krvi a moču športovcov, ktorí dopovali. Američania sa toho radi chytili a navrhli vylúčenie celej ruskej výpravy z olympiády. Nemecký predseda Medzinárodného olympijského výboru to uhral na čiastočné vylúčenie, vylúčili ľahkých atlétov a tuším ťažkých atlétov. Ako sa asi mohli pripravovať ruskí športovci na Hry, keď do poslednej chvíle nevedeli, či ich pripustia na súťaže alebo nie. Ale ukázali celému svetu, že sú nielen silní, ale aj duševne pevní. Takmer o tretinu redukovaná ruská výprava v medailovom hodnotení skončila na štvrtom mieste za USA, Veľkou Britániou a Čínou rovnako ako pred štyrmi rokmi v Londýne, v roku 2008 v Pekingu skončila na treťom mieste za Čínou a USA rovnako ako v roku 2004 v Aténach. Ruských športovcov testovali na doping oveľa viac ako iných. Vymyslia si Američania, že aj v Riu ruským športovcom pomáhala ruská tajná služba?

Horšie dopadli paralympijci. Medzinárodný paralympijský výbor držia v rukách Anglosasi a Rusov jednoducho nepripustili. Invalidní športovci si to naozaj nezaslúžili.

Americké vnášanie politiky do športu asi podkope olympijské hnutie ako celok. Vo svete sa už píše, že takýmto veľkolepým olympiádam je už možno koniec. A v roku 2024 Američania asi nedostanú olympiádu vôbec (uchádza sa Los Angeles). Nuž, celé storočie si ľudstvo zažilo rastúce olympiády. Zdá sa, že Rusi sa chystajú odpovedať – ako sa hovorí – hybridne. Oznámili, že Medzinárodná kozmická stanica bude prijímať len dvoch kozmonautov lebo akosi kapacitne nestačí. Kto z kozmonautov vypadne? Zrejme Američan, veď dopravu zabezpečujú Rusi, Američania na to teraz nemajú. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0